© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vresros

Rosa rugosa

  • Familj: Rosväxter – Rosaceae
  • Växtform och höjd: Buske. 0,3–1,2 m.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 5-talig, stor, 6–10 cm bred. Kronblad fria, röda eller vita. Många ståndare och pistiller. Blommor ensamma eller i grupper på max. 3. Blomskaftet glandelhårigt.
  • Bladen: Parbladiga med uddblad. 5–9 småblad som är 2–5 cm långa och ovala-avlångt runda, sågade. Ovansidan rynkig och kal, undersidan gråaktig, täthårig. Har stipler. Skaftade blad strödda.
  • Frukten: Ganska stort rovlikt, rött och kalt nypon.
  • Växtplats: Sandiga, steniga havstränder och strandängar, ruderatmark och vägkanter. Prydnadsväxt och som förvildad.
  • Blomningstid: Juni–september.

Vresrosen är en art som inte hör till Finlands ursprungliga flora utan är vanligen en trädgårdsrymling. Artens ursprungliga hemvist är nordöstra Asien. Den sprider sig lätt med rotskott och kan bilda täta bestånd. Arten är ursprungligen en maritim art och trivs därför på havsstränder hos oss också. Den är salthärdig. Fröna bibehåller sin grobarhet väl i saltvatten. På sina håll, bl.a. utmed svenska kusterna har vresrosen spritt sig så att den blivit ett plågoris. Den har mycket tätt med taggar. Taggarna är av olika storlek, raka och håriga. Vresrosens nypon är mycket C-vitaminrika.

Rosorna (Rosa) är storblommiga, taggiga buskar. Deras blad är parbladiga med uddblad. Frukten är ett nypon inuti vilket nötter utvecklas. Det finns hundratals rosarter och de är huvudsakligen utbredda i det norra halvklotets tempererade områden. Man har länge odlat rosor. I t.ex. Kina och medelhavsområdet har de odlats i 4000–5000 år.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Blomväxter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page